Feest soesjes

20170311_143406

Slagroom soesjes vind ik één van de leukste recepten om te maken. Toen ik de opleiding facility management volgde had ik ook kookles. Het eerste wat ik leerde was soesjes maken. De verhoudingen zijn heel makkelijk te onthouden, want het is allemaal 100 ml/gram. Ze waren toen zo goed gelukt dat ik sindsdien geen andere recept meer gebruik.

De combinatie van soesjes en chocolade is zóóó  lekker. Een beetje strooisel (of smarties) erop, en het is meteen een feestje!

INGREDIENTEN:
Voor 20 soesjes

  • 100 ml water
  • 100 gr boter
  • ¼ tl zout
  • 100 gr bloem
  • 3 à 4 eieren
  • 500 ml slagroom
  • 2 zakjes slagroomversteviger (of 2 eetlepels mascarpone)
  • 2 repen chocolade (puur, wit of melk – net wat je lekker vind)
  • Feest strooisel

BEREIDINGSWIJZE:

Doe de melk, de boter, het water en het zout in een pan. Breng dit langzaam aan de kook, zorg ervoor dat de boter gesmolten is voordat het mengsel kookt. Haal de pan van het vuur en voeg in één keer de bloem toe. Roer het mengsel goed door elkaar totdat alle bloem is opgenomen. Zet de pan terug op het middelhoog vuur. Laat het mengsel 2 a 3 minuten op het vuur staan, maar blijf goed roeren! Het mengsel zal een sissend geluid maken, maar dit betekend dat het bloem aan het garen is. Dit is belangrijk voor het rijzen van de soezen.

Doe het deeg over in een andere kom en laat het een paar minuten afkoelen. Voeg één voor één de eiren toe. Roer daarbij het deeg na elk ei goed door, tot het ei is opgenomen, en voeg dan pas de volgende ei toe. Het deeg moet een gladde en soepele vorm hebben. Niet te vloeibaar, want dan lopen je soezen uit.

Maak kleine hoopjes van het deeg met behulp van 2 theelepels, of met een spuitzak met glad spuitmondje op het bakpapier. Bak de soesjes zo’n 20 tot 25 minuten op 210 graden.

Als de soesjes goed afgekoeld zijn klop je de slagroom met de slagroomversteviger stijf op. Doe de opgeklopte slagroom in een spuitzak met een klein glad spuitmondje. Prik met een mes in elk soesje aan de onderkant een gaatje en vul ze door dat gaatje met de slagroom.

20170311_143532

Smelt het chocolade au bain marie. Als het chocolade goed gesmolten is, dip je met het soesje in de chocolade. Zo bedek je de bovenkant met chocolade. Als laatste strooi je er nog wat kleine smarties of andere strooisels overheen.

Zet de soesjes 15 minuten in de koelkast en smullen maar!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s