5 handige baktips #2

20170302_151641.jpg

In deel 1 van handige baktips heb je vooral voorbereidings tips gelezen. Het is belangrijk dat je de oven goed voorverwarmt is, je bakblik ingevet is (of een bakpapiertje erin ligt) en dat je ingrediënten op kamer temperatuur moeten zijn. Deze tips met uitleg lees je hier terug.

Tijd voor deel 2 van 5 handige baktips!

1: Vanillestokje VS vanille extract
De ene (thuis)bakker werkt liever met vanille stokjes, de andere met vanille extract. Ik werk zelf het liefst met vanille extract. Het verschil tussen de vanille stokjes en het vanille extract is de fijnere smaak van vanille.

Het nadeel van vanille extract is dat dit een prijzig product is. Bak jij iedere week wel iets lekkers? Dan raad ik je aan om vanille extract te kopen. Als jij zo nu en dan wat lekkers bakt, kan je weer het beste een vanille stokje kopen.

1 vanille stokje staat gelijk aan 1 theelepel vanille extract.

2: Au bain marie
Dit is één van de meest gebruikte baktermen. Maar wat betekend au bain marie nou eigenlijk? Au bain marie houdt in dat je iets gaat smelten in een kom op een pannetje met water. Het pannetje met water zet je op een laag vuurtje. De kom word vanzelf warm en zo smelt het ingrediënt wat je in de kom doet vanzelf. Geduld is erg belangrijk bij au bain marie! Zet niet je vuur continue heel hoog, dan krijg je last van een lichte overstroming uit het pannetje.. 😉

3: Waarom moet je een deeg laten rusten in de koelkast?

Een deeg dat je koelt is een stuk steviger en kouder. Bijvoorbeeld met koekdeeg werk je met zachte boter, als je dit gelijk wilt verwerken is het deeg te plakkerig en te zacht. Het deeg kan dan uitlopen in de oven. Dus als je het deeg laten rusten in de koelkast plakt het minder, is het makkelijker te verwerken, trekken de smaken goed in het deeg en loopt het deeg nauwelijks uit tijdens het bakken. Hoe langer het deeg rust, hoe beter het resultaat. Meestal maak ik het deeg al een dag van tevoren.

Als het net uit de koelkast komt, kan het deeg te hard zijn om uit te rollen. Dan scheurt het gelijk. Daarom kneed ik een koud deeg nog even kort en snel door met de hand voordat ik het uit rol. Dat werkt veel prettiger.

4: Cake bewaren
Een cake bewaar je buiten de koelkast. Als je de cake in de koelkast bewaart, droog hij snel uit. Je kan het beste de cake verpakken in aluminiumfolie en hem gewoon op het aanrecht laten staan of in een kastje zetten. Als je een trommel hebt, kan je de cake (in plakjes) hier in bewaren. Als je de cake zo bewaart, blijft hij zeker een week goed!

5: Gedroogde vruchten wellen
Wanneer je gedroogde vruchten (bijvoorbeeld krenten en rozijnen) gebruikt in je baksel, is het verstandig om ze eerst even te wellen. Wellen houdt in dat je de gedroogde vruchten even in lauwwarm water legt zodat ze vocht op kunnen nemen. Dit doe je zo’n 10 minuten. Dan zijn ze niet meer zo hard, maar lekker sappig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s