Kerstcake met amandelspijs

Kertscake 1.png

Nóg een pluspunt van de maand december zijn de kerststollen en lekkernijen met amandelspijs. Het plan was om een chocolade tulband te maken in kerstsfeer. Maar toen kwam ik de kerstcake met amandelspijs tegen. Ik was meteen verkocht en ging aan de slag. De cake was snel gemaakt, ziet er leuk uit en smaakt ook nog eens super. Conclusie: weg met die chocolade tulband, en hallo kerstcake met amandelspijs!

INGREDIENTEN:
– 200 gr roomboter op kamertemperatuur
– 150 gr suiker
– 4 eieren
– 200 gr zelfrijzend bakmeel
– 125 gr amandelspijs
– 30 gr pecannoten gehakt
– 20 gr sinaasappelstukjes (of de rasp van een halve sinaasappel)
– 40 gr rozijnen geweld in warm water
– 15 gr sukade
– Handje amandelschaafsel
– Rasp van 1 citroen
– 1 tl koekkruiden
– Snuf zout

BEREIDINGSWIJZE:
Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht).

Klop met een mixer de boter en de suiker luchtig en romig. Mix nu één voor één de eieren er doorheen. Het lijkt alsof het beslag gaat schiften, maar dit komt helemaal goed. Spatel (niet mixen) het zelfrijzend bakmeel, een snuf zout en de koekkruiden er voorzichtig doorheen.

Giet het water van de rozijnen en dep ze droog met een keukenpapiertje. Spatel de rozijnen, de gehakte pecannoten, de sinaasappelstukjes en de sukade door het beslag.

Was de citroen en voeg de rasp van de citroen bij het beslag. Heb je in plaats van sinaasappelstukjes, sinaasappel rasp gebruikt dan zou ik de citroen achterwege laten. Of een klein beetje gebruiken. Anders wordt het teveel.

Bekleed een cakevorm met bakpapier (of vet hem in met een bakspray). Giet de helft van het beslag in de vorm.

Kneed het amandelspijs kort. Vorm er een lange rol van en leg deze in het midden van het cakebeslag. Garneer de cake met het amandelschaafsel.

Bak de kerstcake in 50 – 60 minuten af in de voorverwarmde oven. De cake is gaar als een satéprikker er schoon en droog uitkomt.

Laat de cake afkoelen op een rooster.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s