Gevulde speculaas

sinterklaas-tafel-3

Als ik denk aan Sinterklaas, denk ik aan chocolade en speculaas. Het liefst zelfgemaakte speculaas. Want dan blijft de geur van speculaas zo lang in huis rond hangen. Héérlijk!

Dit recept gebruik ik al jaren en is nog steeds favoriet. Je moet even geduld hebben aangezien het deeg een tijdje in de koelkast moet staan. Het deeg kan je ook al een dag van te voren maken en dan in de koelkast zetten. Dan trekken de koek en speculaaskruiden nog beter in het deeg. Na het geduld hebben, is de rest een makkie. Ik beloof je dat deze gevulde speculaas veel lekkerder is dan die in de supermarkt.

INGREDIENTEN:
Voor 16 stukjes, bakvorm van 24 x 24 cm.
– 250 gram zelfrijzend bakmeel
– 125 gram bruine bastardsuiker
– mespuntje zout
– 2 el speculaaskruiden
– 1 el melk
– 175 gram boter (kamertemperatuur)
– 300 gram amandelspijs (Dr. Oetker)
– 2 eieren
– 50 gram garneer amandelen

BEREIDINGSWIJZE:
Snijd de boter in kleine stukjes. Mix dit tot een zachte creme. Voeg het zelfrijzend bakmeel, zout en speculaaskruiden toe. Kneed alles tot een samenhangend deeg. Verpak de bal in folie en leg het 2 uur in de koelkast.

Zeef het bakmeel, de basterdsuiker, koek- en speculaaskruiden en eventueel een mespunt zout boven een kom. Wrijf met de bolle kant van een lepel eventuele klontjes meel of basterdsuiker door de zeef. Leg de boter in het bakmeel en snijd met twee messen in piepkleine stukjes. Voeg de melk toe. Was je handen met koud water zodat ze koel worden, droog ze af en kneed het deeg tot een soepele bal. Verpak de bal in vershoudfolie en leg 30 min. in de koelkast.

Snijd de amandelspijs in kleine stukjes. Meng dit samen met een ei tot een smeuïg mengsel.

Verwarm de oven voor op 160 graden. Verdeel het deeg in 2 porties. Rol beide deeghelften op een met bloem bestoven werkvlak uit tot de formaat van je bakvorm met een dikte van maximaal 1 cm.

Vet de bakvorm in met boter. Klop 1 ei los. Leg 1 van de deeglappen hier in. Bestrijk dit met een deel van het ei. Strijk de amandelspijs gelijkmatig over de deeglap uit. Bestrijk de spijs ook met losgeklopt ei. Leg de andere deeglap op en druk deze aan. Strijk de rest van het ei erover.

gevulde-spculaas-collage

Leg op de gevulde speculaas de garneer amandelen. Bak de speculaas midden in de oven gaar in 40 minuten op 160 graden.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s