5 handige baktips #1

baktips-2

Tijdens het bakken krijg ik altijd zoveel ideeën voor artikels op mijn blog. Maar dan moet je het nog uitwerken! Door drukte van school en werk schiet het er vaak bij in. Nu wil ik iedere maand een lijst van 5 maken. Hierbij kan je denken aan 5 handige baktips, 5 kerstgebakjes en 5 cadeautjes voor een verjaardag. Hebben jullie ideeen/suggesties voor een lijst van 5? Laat het me dan weten!

Vandaag begin ik met 5 handige baktips. Er zijn wel tientallen baktips, maar we beginnen er met vijf en in de loop van de tijd komen er meer.

Baktip 1: Oven voorverwarmen

Nu denk je waarschijnlijk: oven voorverwarmen lijkt me logisch. Maar dit is zo een belangrijke stap! Zorg dat je bij het begin van het bakken de oven laat voor verwarmen op de temperatuur wat aangegeven wordt. Is de oven warm? Zet hem dan niet uit. De oven moet op de aangegeven temperatuur blijven. Als de oven niet goed genoeg is voorverwarmd is, is de kans groot dat je baksels mislukken. Dit willen we niet natuurlijk.

Baktip 2: Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Bedenk eerst wat je gaat maken en welke ingrediënten je hier nog voor nodig hebt. Als je alle ingredienten hebt, lees je het recept rustig door. Zorg dat je geen stappen overslaat. Bij het bakken weeg je eerst alle ingrediënten af en leg je de dingen klaar die je nodig heb.

Baktip 3: How to: bakvorm invetten en bekleden met bakpapier

Je bakvorm goed invetten of bekleden met bakpapier is ook een hele belangrijke stap. Er is niets vervelenders dan je baksel niet uit de bakvorm krijgen. Voordat je een bakvorm met bakpapier gaat bekleden vet je hem eerst in met zachte boter of bakspray. Zorg ervoor dat je alle hoekjes goed meeneemt.

Op onderstaande foto zie je hoe je een bakvorm het beste kan bekleden met bakpapier. Door het op deze manier te doen, kan je het baksel er zo uit halen door het bakpapier op te tillen.

bakbijbel_bakvorm_vierkante-vorm_002-300x200

Baktip 4: Plannen

Maak cheesecakes en tiramisu een dag van te voren. Zo geef je het genoeg tijd om op te stijven. Begin dus op tijd! Maak je iets wat een tijdje moet rusten of rijzen (bijvoorbeeld koekjes of brood). Zorg er dan voor dat je dit wel de tijd geeft. Dit kan je ook een dag van te voren maken.

Baktip 5: Ingredienten op kamertempertauur

Voordat je gaat bakken haal je alle ingredienten uit de koelkast. Je ingredienten moeten namelijk op kamertemperatuur zijn, want zo mengt dit veel beter met de andere ingrediënten. Deze baktip kan je altijd aanhouden, tenzij er iets anders wordt aangegeven bij het recept. (Slag)room is een uitzondering, dit moet altijd koud worden gebruikt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s