Hazelnoot schuimgebak

Schuimgebak

Het idee om hazelnoten schuimgebak te maken komt door mijn vader. Hij heeft het al een hele tijd erover hoe lekker dat is. Dus het was tijd om deze uitdaging aan te gaan. Het stond al een tijdje op mijn baklijst. Maar elke keer durfde ik het nog niet aan om te maken. Het leek me zoveel werk en behoorlijk lastig. Dit viel mij achteraf heel erg mee! Je hebt er wel de tijd en goede ingrediënten voor nodig. Maar het eindresultaat is om te smullen..😉

Ingrediënten:

Voor 6 gebakjes

SCHUIMLAAGJES:
– 150 gram eiwitten
– Snufje zout
– 90 gram hazelnoot
– 150 gram gezeefde poedersuiker
– 125 gram witte bastard suiker
– 2 el maïzena

VULLING:
– Half vanille stokje
– 30 gr hete espresso
– 30 gr bruine bastard suiker
– 2 tl oplos-espresso
– ½ recept banketbakkersroom
– 150 gr roomboter op kamertemperatuur
– 30 gr poedersuiker

DECORATIE:
– 250 ml slagroom
– Klop-fix
– Nougatine (of fijngehakte hazelnoten)

Verwarm de oven voor op 180 graden. Rooster je hazelnoten 5 minuutjes in de oven op een bakplaat met bakpapier. Als ze uit de oven komen en afgekoeld zijn, maal je ze tot kleine stukjes. Dit kan je doen met een keukenmachine of met een mes en dan hakken.

Hazelnoot schuimgebak 1

Leg bakpapier op het aanrecht. Nu gaan we de schuimlaagjes maken. Klop de eiwitten met een snufje zout goed stijf. Voeg hierna steeds een beetje suiker toe. Het mengsel is stijf als je de garde uit de kom haalt en er blijven pieken staan. Spatel rustig de poedersuiker en de hazelnoot krokant aan het mengsel toe. Doe het beslag in een spuitzak en spuit het op de bakplaat met bakpapier rondjes. Ik heb bakringen van 8 cm gebruikt om mooie rondjes tekunnen spuiten. Niet te dun, maar ook zeker niet te dik. Laat de schuimlaagjes zo’n 60 minuten drogen in een oven op 120 graden.

Mix dan de roomboter glad met de poedersuiker en bruine bastard suiker. Voeg hierna de banketbakkerstroom toe. Ik heb de helft van het zakje van dr. Oetker gebruikt. Pak een halve vanille stokje en doe dit samen met het banketbakkersroom bij het roomboter mengsel. Mix dit door elkaar. Voeg als laatste de espresso toe om het op smaak te brengen.

Het vanille stokje kan gewoon tijdens het mixen blijven zitten, hoe langer die in het mengsel zit hoe meer smaak die afgeeft! Pas bij het gebruiken van de spuitzak haal je het vanille stokje eruit.

Doe de crème in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje. Begin met een schuimlaagje als bodem en spuit er een bolletje crème op. Niet te dicht bij de randjes, want anders loopt het er straks allemaal uit. Leg hier het tweede schuimlaagje op. Smeer met een mes of kleine spatel de zijkanten van de schuimlaagjes in tot je schuimlaagjes niet meer zichtbaar zijn. Leg op een bord de nougatine. Liever iets teveel dan te weinig omdat je de ingesmeerde gebakjes door het krokant gaat rollen.

Spuit als finishing touch een klein toefje op de bovenkant en leg hier een hele hazelnoot op.

Hazelnoot schuimgebak 2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s